Behandling af børn med skævt kranie

Måske udvikler spædbørn skæve kranier, fordi spædbarnet får en favoritside at vende hovedet til. Efter de første par levemåneder ses barnets baghoved så pludselig at være mere eller mindre skævt. Får det lov at udvikle sig, kan det blive meget skævt, med ensidigt forkortet halsmuskulatur til følge.

Baghovedet kan også blive fladt, hvis barnet hele tiden ligger med baghovedet det samme sted mod hårdt underlag.

Spædbarnet får en favoritdrejning af hovedet til en bestemt side, hvis barnet altid placeres i samme stilling i rygleje. En kranieskævhed kan således opstå. Det kan være til den side legetøjet sidder, eller hvor lys og lyde er. Samtidig kan den halsmuskel til den modsatte side blive for kort, og vil bidrage til yderligere asymmetri af hovedet.

Mangel på aktivering kan give problemer

Problemet kan tilligemed forværres, hvis spædbørn ikke aktiveres nok, når de er vågne. For eksempel ved overdrevent brug af skråstol eller bærestol er barnet fastlåst i en bestemt stilling.

Spædbarnets hovedform er blød og eftergivelig ved fødslen, bl.a. for at kunne passere ud gennem den smalle fødselsvej. I de første måneder er kraniet fortsat blødt, og er først mere fast ved fire måneders alderen, og korrigerbart frem til 7-8 måneders alderen. Skævheder kan derfor let opstå i denne periode.

Følg Sundhedsstyrelsens anbefaling

Sundhedsstyrelsen har siden 1991 anbefalet, at spædbørn ikke sover på maven, og i senest 1998 anbefalet spædbørn at sove på ryggen, til forebyggelse af pludselig uventet spædbarnsdød (vuggedød). I samme periode er antallet af udvikling af skævt kranie hos spædbørn steget.
Det synes derfor nærliggende at tro, der er en sammenhæng mellem sovestilling og skæve kranier.

Varier sovestilling

Der anbefales derfor, at man lige fra barnets fødsel lægger den lille til at sove på ryggen med hovedet skiftevis til højre og venstre side.

Det er f.eks. en god ide at lægge barnet hver anden gang med hovedet i fodenden af vuggen, eller vende babyliften/vuggen. Så vil lys og lyd komme fra skiftende sider, som barnet vil kigge efter, når det vågner. Man kan også sætte legetøjet op over puslepladsen til skiftende sider. Det samme med legetøjet i babylift eller vugge.

Læg baby på maven når den er vågen

Det anbefales også, at et vågent spædbarn lægges på maven, når det er vågent eller bæres på armen, eller i en evt. bæresele, da dette fremmer udviklingen af barnets muskulatur og hæmmer udviklingen af skævt kranie.

Undgå skråstol

Skråstol eller bærestol er bedst velegnet til transport, og ikke som opholdssted.

Hvis ens barn har eller har udviklet skævt kranie, er det vigtigt konsekvent hele tiden at give al stimulering fra modsat side, så barnet “tvinges” til at kigge modsat. Også når man har den lille på arm.

Fysioterapi

Der kan blive tale om træning hos en fysioterapeut, der anviser øvelser til at stimulere halsmuskulaturen, og evt. hjælpemidler. Barnet behandles nænsomt, og der arbejdes med at udspænde den del af muskulaturen som er blevet for stram samt nænsomt mobilisere de nakkehvirvler der er fastlåste. Ofte vil man opleve mere veltilpasse og aktive babyer, når den alt for stramme muskulatur udspændes og der igen er fri bevægelighed i nakkehvirvlerne. Behandlingen foretages af special uddannet børnefysioterapeut.

Det skæve kranie påvirker ikke hjernen, da denne kan have hvilken som helst form. Det kan dog blive et spørgsmål om udseende.
Måske kan det også have betydning for muskelspændinger og hovedpine senere i livet, hvis der er asymmetri i hovedformen, og endvidere giver det måske skæv tandstilling.

Forebyggelse er meget enkel. Det er således vigtigt at være opmærksom på barnets hovedstilling meget tidligt efter fødslen.